Chceme sa podeliť o poklad, ktorým je don Titus Zeman

Drahý priateľ, priateľka,

Slovensko má nového svätca! Je ním salezián – kňaz don Titus Zeman. Totalitný komunistický režim ho mučil a zlikvidoval preto, lebo organizovaním útekov za hranice mladým umožňoval slobodne kráčať za svojím povolaním a naplniť svoju najhlbšiu túžbu.

Blahorečenie dona Titusa je veľkou udalosťou pre Cirkev, pre mladých, pre našu zneistenú spoločnosť. Je takou hlavne preto, kým don Titus bol, čo zažil a čo nám a našej súčasnej generácii môže svojím životom ponúknuť. Ale kto ho tu pozná?!

My saleziáni sa ako bratia dona Titusa chceme podeliť o tento poklad. Chceme ho urobiť známym a blízkym zvlášť mladým ľuďom, aby pri slávnosti blahorečenia už nebol len ďalšou neznámou položkou v akomsi neživom zozname blahoslavených. Preto sme pripravili v spolupráci s viacerými skúsenými autormi a autorkami „balíčky“ materiálov – katechéz, modlitieb, metodík na aktivity s rôznymi vekovými skupinami. Budeme ich postupne zverejňovať, aby sme vám pomohli v príprave vašej činnosti s mladými. A vy katechéti, animátori i rodičia môžete pomôcť nám vtiahnuť mladých do života dona Titusa a Cirkvi v jeho dobe a nájsť veľkú inšpiráciu pre svoj dnešný život.

Vieme, že srdce dnešného mladého človeka je stále citlivé na veľké hodnoty. Svätosť je dar Ducha, ktorého stretnutie sa so slobodou človeka spôsobuje, že sa na tejto zemi prejaví krása, ktorá priťahuje, fascinuje, inšpiruje. Don Titus zastupuje množstvo mužov, žien, mladých, ktorí počas komunizmu reálne trpeli, boli obmedzovaní v osobnej slobode a spomedzi ktorých mnohí pri mučení prišli o vlastný život.

Želáme ti ako animátorovi, katechétovi, rodičovi, priateľovi mladých, aby sme spolu s mladými dobre využili tieto mesiace prípravy na jeho blahorečenie.

(don Pavol Boka, SDB, delegát pre pastoráciu mládeže, upr.)


Na stiahnutie:

Bližšie informácie a novinky:


(Titus Zeman, väzeň č. 1929, po príchode do ilavskej väznice – február 1952)