Oznamy: Slávnosť Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska – 15. september 2024

Liturgický kalendár:
V pondelok je spomienka sv. Kornela, pápeža, a Cypriána, biskupa, mučeníkov.
V piatok je spomienka sv. Andreja Kima Taegona, kňaza, Pavla Chonga Hasanga a spoločníkov, mučeníkov.
V sobotu je sviatok sv. Matúša, apoštola a evanjelistu.
Budúca nedeľa je 25. nedeľa v Cezročnom období.

  1. V tomto týždni obnovujeme stretká s birmovancami, ktorí sa už rok pripravujú.
  2. Mladí, ktorí sa ešte chcú prihlásiť na birmovku, nech prídu na faru: v stredu o 15.00 hod. alebo vo štvrtok o 19.00 hod.
  3. Pokračujeme v ponuke Matelko pre maminy s deťmi.
    Štvrtok sa začína vždy o 9.00 hod. sv. omšou v Kostole sv. Jakuba a potom sa pokračuje u sestier saleziánok Pod kaštieľom.
  4. V piatok začne Kaťák pre rodiny po sv. omši o 18.00 hod.
  5. V nedeľu je Národný pochod za život, kto má záujem ísť autobusom v nedeľu o 6.15 hod. od Katolíckeho domu nech sa prihlási u p. Demčíka 0905 939 957.
  6. Budúcu nedeľu bude 1. miništrantské stretko o 15.00 hod. v Kaťáku.
  7. Deti, ktoré chcú spolu s prvoprijímajúcimi zbierať nálepky každú nedeľu a tak rásť a vychovávať sa v pravidelnej účasti na nedeľnej sv. omši, si môžu po sv. omši zobrať slovníček.
  8. Od pondelka 16. septembra prechádzame aj so sv. omšami do režimu školského roka.
    Jediná zmena nastane v Kostola sv. Jána Bosca, sv. omše v sobotu o 19.00 hod. tam už nebudú z dôvodu malej účasti i z dôvodu nášho personálneho obmedzenia – kvôli viacmesačnej rekonvalescencii dona Petra Bicáka. V sobotu večer budú sv. omše len v Kostole sv. Jakuba o 18.00 hod.
    Podrobný rozpis sv. omší nájdete na nástenke. Ďakujeme za pochopenie.
  9. Doplníme ešte krátke predstavenie spoločného kráčania v našej farnosti a diele v novom školskom roku 2024/25.

Predstavenie spoločného kráčania v našej farnosti a diele v novom školskom roku 2024/25

Milí bratia a sestry,
chcem vám aj tento rok predstaviť niektoré priority našej farnosti a diela v Dubnici nad Váhom. Nie sú každý rok iba nové – lebo aj pápež František pozýva Cirkev, aby bola trpezlivá a ochotná spúšťať procesy – pokračovať viac rokov v ceste, na ktorú sa vydá. Pokračujeme teda v kráčaní, nadväzujeme na prejdenú cestu, v ktorej nás veríme Boží Duch vedie, aj keď my nie vždy chápeme, vidíme a rozumieme tomu, čo sa deje v nás a o okolo nás. Dalo by sa žiť aj v našej farnosti a diele bez priorít, ale vnímam ako duchovný otec tejto našej veľkej rodiny, že v dnešnom rýchlom a konfliktami poznačenom svete, preplnenom množstvom podnetov, informácií a správ nám všetkým hrozí, že sa trochu všetci môžeme v ňom strácať, že môžeme ostávať na mieste a nemusíme rásť, a to by bola škoda. Veď náš dobrý Boh túži, aby každý jeden z nás, aby bol šťastný a naplnený jeho láskou v tom období života a v etape svojej životnej cesty, na ktorej sa nachádza. A keďže veríme, že náš Boh je spoločenstvom lásky, aj pre nás vysníval tento cieľ, aby sme ho už tu na zemi žili, nežili sami, ale otvárali sa stále viac pre Neho a pre druhých – aby sme rástli vo vzťahoch. Preto aj v tomto novom školskom roku pozývam nás všetkých zamerať sa na niektoré priority, ktoré nevznikli len tak z brucha, alebo len čistého uvažovania, ale verím, že sú dôsledkom počúvania udalostí života, stretávania a počúvania ľudí a počúvania vnuknutí, inšpirácií i pôsobenia Božieho Ducha.
Prvou prioritou je pozvanie: Staraj sa o svoj vzťah s Bohom.
Nezanedbávaj ho, neži ho len tak trocha, ľahostajne. Je čas, aby si sa sám viac presvedčil a žiaril tým, že žiť s Bohom je krásne, že po Ňom je najviac hladné a smädné naše srdce, že jedine Boh dokáže naplniť našu vyprahnutosť a každé naše hľadanie šťastia. Uver tomu. Starajme sa o vzťah s Bohom. Hľadajme Boha a jeho tvár každý deň, neunavme sa, neprestaňme. Veď je krásne rásť v živej autentickej viere cez nachádzanie si času na denné osobné stíšenie a modlitbu, čítanie Božieho slova, cez ktoré nám Boh osobne hovorí do toho, čo žijeme, cez zažívanie Božieho prijatia a milosrdenstva cez pravidelnú sviatosť zmierenia – kde mi Boh znova hovorí – máš na to, ale so mnou. Si môj, si milovaný napriek všetkému. Ak chceme duchovne žiť a prekvitať – potrebujeme jesť často Eucharistiu ako sviatosť lásky, ktorá je našou silou žiť a milovať. Boží Duch túži každého viesť a vychovávať v starostlivosti o tento najzákladnejší vzťah, vzťah s Bohom. Ešte zvlášť mladým a strednej generácii chcem zvýrazniť pozvanie: Staraj sa o svoj vzťah s Bohom. Farnosť ti bude na pomoci aj v tomto novom školskom roku so všetkými duchovnými ponukami. Za všetky vyzdvihnem piatkové celodenné adorácie v Kostole sv. Jakuba. Prichádzajme k Ježišovi – čaká nás. Budujme osobný vzťah s Ježišom, ktorý skutočne premieňa naše životy. Tento najzákladnejší vzťah s Bohom je zároveň prepojený aj s ďalšími vzťahmi, ktoré vytvárame s druhými aj so sebou samými.
Preto druhým pozvaním je: Starajme sa o naše vzťahy.
Udalosti posledných rokov nás viac, či menej uzatvárajú do seba, ale v našej farnosti chceme naďalej podporovať kultúru spoločenstiev a stretnutia, aby sa nikto necítil vylúčený, keď príde medzi nás. A to záleží od každého z nás, od otvorenosti každého z nás, od ochoty všimnúť si brata a sestru vedľa mňa, pozdraviť ju s úsmevom, prihovoriť sa so záujmom, urobiť prvý krok. Ak veríme, že náš Boh nie je samotár, ale spoločenstvo lásky – aj každý z nás, ktorý v neho veríme sme povolaní neuzatvárať sa do seba, ale vytvárať a upevňovať vzťahy. Lebo naše vzťahy hovoria viac ako naše slová, o tom, v akého Boha veríme. Túžim, aby sme aj v našej farnosti, pri všetkých aj vzťahových ťažkostiach, boli každý z nás ochotní odpustiť tomu, kto nám ublížil, hľadať cesty ako ďalej v dialógu, neprechovávať podozrievanie, nedôveru alebo hnev, ale konkrétne napomôcť väčšej jednote. Lebo ináč budeme vydávať len slabé svedectvo, alebo možno až niekedy pohoršovať. Pozývam všetkých nás začať od svojej vlastnej rodiny a blízkych. Nemusí sa hneď všetko dať do poriadku, ale môžeme už dnes urobiť prvý krok. Vnímam aj v našej farnosti, že sme v niektorých oblastiach zanedbali komunikáciu, že zbytočne narástlo isté rozdelenie medzi nami. Potrebujeme spolu viesť dialóg a k tomu je potrebné sa vedieť stretnúť, vzájomne sa počúvať, ale aj vedieť prijať názor toho druhého, že nemusí mať vždy ten môj názor, hľadať spoločné riešenia. Milí bratia a sestry, spoločnosť okolo nás je v mnohom rozdelená a vplýva to aj na nás. Nestavajme okolo seba múry, ale mosty aj s tými okolo nás, čo majú iný názor, buďme k sebe viac tolerantnejší a chápavejší. Teraz je ten čas, nie potom inokedy, ale práve v týchto dňoch, aby viac zažiarilo toto svedectvo od kresťanov aj v našom meste a farnosti.
A keďže naše priority sú zamerané na vzťahy, tretím pozvaním je: Staraj sa o seba.
Iba ten, kto sa vie postarať aj o seba – dokáže mať pekné vzťahy aj s druhými. Kto zanedbáva seba, nebude vládať starať sa o ostatné vzťahy, alebo sa v nich veľmi ani neposunie. Ono je to všetko pospájané. Vzťah s Bohom, k druhým i k sebe. Smeruje to k harmónii a súzvuku všetkých našich vzťahov. Ak jeden zanedbáš, pocítia to aj ostatné vzťahy.
A aj preto vnímam z viacerých strán ako hlavnú výzvu a prioritu tohto školského roka, hoci spomenutú ku koncu: Nechaj si pomôcť.
Nechaj si pomôcť, bude viackrát zaznievať v našej farnosti, aby sme po minuloročnom predstavovaní spoločenstiev – aby sa nikto necítil vylúčený, ale každý niekam patril, tentokrát delikátne predstavovali rôzne životné bolestné situácie, v ktorých sa môžeme ocitnúť, ale i cestu, ako cez ne prejsť s pomocou druhých. Zatiaľ máme v pláne sa dotknúť týchto oblastí života a chceme ponúknuť nasmerovanie k rôznym možnostiam pomoci: spontánny potrat, duševné zdravie, závislosti… Budeme sa snažiť uviesť každú túto oblasť života aj nejakou besedou s hosťami, aby sme tak rástli v citlivosti a otvorenosti, že v našich problémoch a bôľoch nemusíme ostať sami, ale sme pozvaní nechať si pomôcť druhými. Chcem preto aj pozvať všetkých nás, aby sme pestovali túto citlivosť a otvorenosť nechať si pomôcť, ale aj sami boli ochotní a citliví pomôcť iným v tom, čo vieme. Niekedy už len srdečné prijatie a pozorné vypočutie druhých, má liečivý účinok a môže byť prvým krokom k vyhľadaniu ďalšej pomoci, i tej odbornej.


Postoje, ktoré chceme naďalej podporovať:
 Sviatostný život v centre.
 Prebúdzanie hladu po Bohu a dávať zachutiť duchovný život – ako výzva pokračovať v evanjelizovaní cez prípravy detí, mladých a dospelých k sviatostiam a povzbudzovanie k pravidelnosti a hĺbke v duchovnom živote, aby sme vydávali svedectvo o autentickej a príťažlivej viere.
 Saleziáni – kňazi sme ochotní mať čas aj pre osobný rozhovor a duchovné sprevádzanie – čím chceme podporovať osobný duchovný rast každého a tiež povzbudzujeme k čítaniu Božieho slova a kvalitnej duchovnej literatúry i schopnosti rozlišovať medzi mnohými informáciami, ktoré k nám prichádzajú, aby sme zostali verní a jednotní s pápežom a biskupmi.
 Chceme podporovať angažovanosť – aby každý mal účasť na živote farnosti, patril niekam, cítil sa zapojený do života a poslania našej miestnej cirkvi podľa svojich možností a schopností.
 Aby sme naďalej budovali pekné vzťahy a vytvárali jednotu.
 Chceme vyjadrovať aj otvorenosť a podporu pre všetkých, ktorí prežívajú akékoľvek ťažkosti – viac si všímať a pomáhať rozvedeným a bezdetným párom a tým, čo prežívajú nejakú krízu alebo trpia kvôli závislostiam. Byť im nápomocní aj pri hľadaní odbornej pomoci.

Niekoľko významných momentov, ponúk a výziev v tomto školskom roku:
 Spoločné podujatia – kde sa môžeme všetci stretnúť ako jedna rodina sú:
> Otvorenie školského roka > Šarkaniáda > Don Bosco > Deň farnosti – Panna Mária Pomocnica
 Niektoré silné duchovné momenty – kde môžeme ísť na hĺbku:
> Púšť uprostred mesta cez pôst > 3 spoločné duchovné obnovy pre dospelých > Ponuka duchovných cvičení počas roka > Duchovná obnova kapucínov po misiách v júni 2025
 Ponuky a možnosti – kde si môžeme pomáhať:
> Každý 2. štvrtok v mesiaci sa pri adorácii po večernej sv. omši chceme zvlášť modliť za mladých > Ponuky stretiek pre mladých i možnosť osobného rozhovoru > Ponuky stretnutí a chvíľ strávených v Kaťáku počas piatkových večerov pre mladých i rodiny > Ponuka Amoris pre manželov a tiež ponuka Láska a pravda od Komunity Emanuel pre manželov > Rozpis celebrantov sv. omší a spovedníkov, ktorý nájdete vždy obnovený pondelok po 21.00 hod. na našej webovej stránke www.saldub.sk a každý utorok aj na nástenkách našich kostolov – ako pomoc tým, ktorí chcú ľahšie nájsť svojho spovedníka počas sv. omší
 Výzvy – kde sa môžeme konkrétne angažovať:
> Stále naliehavo hľadáme nových organistov > Možnosť zapojiť sa do nejakého už existujúceho spoločenstva, skupiny, stretka > Ochota zapojiť sa do služieb: upratovania kostolov, lektorov, sociálneho tímu (pomoc tým, čo sú v núdzi), technického tímu (pomoc s kosením, údržbou …) alebo inej možnosti služby …